Otomotiv üretiminde tedarik meşakkatleri büyüyor
Şubat ayında otomotiv kesiminde üretim yıllık bazda %9, satışlar %15,1 oranında azaldı. Global ölçekte devam eden tedarik sıkıntılarının arz üzerindeki kısıtlayıcı tesirinin yanı sıra taşıt fiyatlarında devam eden yükseliş, üretim ve satışlara olumsuz yansıdı.
Otomotiv ihracatı Şubat’ta ölçü bazında %10,4 daralırken, kıymet bazında hudutlu bir artış kaydetti. İhracat performansındaki zayıflamada, Türkiye’nin gerçekleştirdiği 2,6 milyar USD büyüklüğündeki otomotiv ihracatının %63,2’sini gerçekleştirdiği Avrupa Birliği pazarındaki daralma tesirli oldu.
BDDK, taşıt kredilerinde taksitlendirmeye mevzu araç fiyatlarına ait limitleri ve vade müddetlerini çeşitli seviyelerde artırdı. Bu kapsamda, en son fatura kıymeti 400 bin TL’nin altındaki araçlar için kullandırılan kredilerin azami vadesi 48 ay olurken, 400-800 bin TL, 800 bin TL-1,2 milyon TL ve 1,2-2 milyon TL aralığındaki araçlar için kredi vade hudutları sırasıyla 36, 24 ve 12 ay olacak biçimde düzenlendi.
Yarı iletken unsur tedarikinde yaşanan meselelere ek olarak paladyum ve elektrik tesisatında kullanılan kablo üzere eserlerin tedarikinde yaşanan düşüncelerin, global ölçekte otomotiv kesiminin faaliyetleri üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceği öngörülüyor. Ayrıyeten, iç pazarda alım gücünün düşmesinin, akaryakıt fiyatlarında kaydedilen artışların ve Mart ayının sonunda ikinci el araç alım satımı yapanların ödeyeceği KDV oranının %1 seviyesinden %18’e çıkarılmasının taşıt kredilerindeki düzenlemelere karşılık otomotiv talebine olumsuz yansımalarının olabileceği düşünülüyor.
iktisat.isbank.com.tr