Rusya-Ukrayna savaşı metal fiyatlarındaki yükselişi hızlandırdı
Global ham çelik üretimi Şubat ayında yıllık bazda %5,7 oranında geriledi. Üretimin yıllık bazda son 7 aydır aralıksız olarak gerilemesinde, girdi maliyetlerindeki yükseliş ve tedarik problemleri ile Çin’in üretiminde geçtiğimiz yılın ikinci yarısından bu yana devam eden düşüş tesirli oldu.
2020 ortasından 2021 sonuna kadar yıllık bazda artış kaydeden yurt içi ham çelik üretimi, Ocak ayında gerçekleşen güç kesintilerinin de tesiriyle, yılın birinci iki aylık devrinde %5,7 oranında geriledi.
Yurt içinde mamul çelik tüketimi Ocak ayında yıllık bazda %3,7 azaldı. Otomotiv ve beyaz eşya üretimindeki daralma ile yeni inşaat faaliyetlerindeki zayıf seyir paralelinde iç pazarda çelik talebinin baskı altında kalabileceği düşünülüyor. Türkiye’nin pik demir ithalatında Rusya %47’lik hissesiyle birinci, Ukrayna ise %25’lik hissesiyle ikinci sırada yer alırken; Türkiye’nin hurda demir ithalatında da Rusya’nın %8’lik hissesi bulunuyor. Çelik üretiminde kullanılan ve yüksek seviyede ithalata bağımlı olunan hurda, demir cevheri, kömür ve metal döküm sanayiinde ana girdi olarak kullanılan pik demiri üzere girdilerin tedarikinde Rusya-Ukrayna savaşına bağlı olarak yaşanan problemlerin Mart ayında üretimi olumsuz istikamette etkilediği belirtiliyor.
ABD’nin 2018’den bu yana ithal çelik ve alüminyuma uyguladığı tarifeleri AB, İngiltere ve Japonya lehine hafifletirken Türkiye’ye yönelik uygulamasında değişiklik
yapmaması, önümüzdeki periyotta dalın ihracat performansına ait riskleri ön plana çıkarıyor. Ayrıyeten, RusyaUkrayna savaşının tedarikte yol açtığı sıkıntıların da tesiriyle ana metal fiyatlarında kaydedilen yükselişin, daldaki maliyet baskısını artırması bekleniyor. Bilhassa paslanmaz çelik üretiminde kullanılan nikelin fiyatında son periyotta gözlenen dalgalanma dikkat çekiyor.
iktisat.isbank.com.tr