TMB: ‘Savaş da girdi maliyetini artırdı, yeni fiyat farkı ve tasfiye hakkı zaruri…’
Rusya – Ukrayna savaşının girdi gereçlerinin fiyatlarını daha da artırırken teminini de zorlaştırması sonucunda kamu projelerinin durma noktasına geldiğini söyleyen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Lideri M. Erdal Eren, “Geçen yılın son altı ayı için projelere %3 ila 5 ortasında verilen ek fiyat farkı elbette yaralara merhem olamadı. İnşaat dönemi başlayacak fakat şantiyeler açılamayabilir. Yeni bir fiyat farkı düzenlemesi çıkarılmalıdır. Tasfiye hakkı da zorunlu hale gelmiştir” dedi.
Rusya – Ukrayna savaşı, yaşanan emtia krizi kapsamında inşaatın ana girdisi olan materyallerin ithalatını da zorlaştırıyor. İthalatta yaşanan sıkıntılar inşaatın ana girdi maliyetlerinde yeni artışlara yol açtı. Mevcut kurallarda kamu projelerinin yürütülmesinin imkânsız hale geldiğini söz eden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Lideri M. Erdal Eren, projeler için kontratların sonuna kadar uygulanacak dinamik fiyat farkı düzenlemesinin ve tasfiye hakkı tanınmasının gerekliliğini vurguladı.
Girdi maliyetlerinde salgının başından 2021 yılının sonuna kadar yüzde 278’i bulan artışlar yaşandığını ve çıkarılan ek fiyat farkı düzenlemesinin müteahhitlerin problemlerine deva olmadığını hatırlatan Eren, “Yapılan düzenlemeyle projelere geçen yılın yalnızca son altı ayı için ve %3 ila 5 ortasında değişen ek fiyat farkı tanınması elbette yaralara merhem olamadı. Üstelik fiyat artışları sürmektedir ve evvelki aylarda salgın ile kurdaki gelişmelerle birlikte epeyce artmış olan temel girdi maliyetlerimiz bu sefer de yaşanan savaş ile son derece kritik bir hal almıştır” dedi.
Acil olmayan projelerde tasfiye kamuyu da rahatlatır
Lider Eren, şöyle devam etti: “Küresel çapta güç başta olmak üzere emtia fiyatlarında rekor seviyede yükselişlerin yaşandığı bugünlerde, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar da ek maliyet olarak fiyatlara yansıyor. Yalnızca inşaat demirinin fiyatı, Aralık 2021’den Mart başına kadar geçen müddette yüzde 29,5 artmıştır. Bu oran örneğin motorinde %66, çimentoda %50 oldu. Halihazırda yükselen fiyatlar, savaşın daha ne kadar süreceğinin bilinmeyen olması ve döviz kuru üzerindeki baskılar önümüzdeki devirde maliyetlerimizde artışın sürmesi beklentisine neden olarak kesimde kaygıları artırmaktadır. İnşaat dönemi başlayacak lakin bu şartlarda şantiyeler açılamayabilir. Yeni ve muhtaçlığa yanıt verecek formda hazırlanmış bir fiyat farkı düzenlemesi muhtaçlık olmaktan çıkmış, bir mecburilik halini almıştır. Kamu müteahhitlerine hiç başlamamış yahut %50’den az ilerlenmiş işler için koşulsuz tasfiye hakkı tanınması zorunlu hale gelmiştir. Bu sayede birtakım işlerin tasfiyesi ile devletimizin de aciliyeti olmayan projeleri 1-2 yıl öteleyerek kamu bütçesini rahatlatabileceği ve kendisine kaynak yaratabileceği görüşündeyiz. Hızla değişen kurallar nedeniyle de dinamik bir formül içerecek yeni bir fiyat farkı düzenlemesi çıkarılmalıdır.”