
Dolar ve Euro Dışında Hangi Dövizlere Yatırım Yapılabilir?
Dünya ekonomisine baktığımızda en çok takip edilen döviz paritesinin euro – dolar paritesi bulunduğunu söylemek mümkündür. Dünya bu parite etkinliklerinin takibi ile gerçekte kendi iç ve dış pazarlarının yönünü ayarlamaya çalışmakta ve her ülke kendisi amacıyla iyi ve kötü olanı bu paritenin hareketlerine göre ayarlamaktadır. En çok tanınan ve prosedür gören yatırım yapabilir durumda ki diğer pariteler ise sterlin – dolar ve dolar – yen pariteleridir. Dünya çapında en çok prosedür oluşturulan ve üç kıtaya (Amerika, Asya ve Avrupa) hakim olan bu para üçgeninin dünya ekonomisini denge tuttuğunu söyleyebilirz.
Euro – dolar paritesi Avrupa ve ABD’nin ekonomik gidişatı ile alakalı bulgular verir. Dolar – yen paritesi ise Asya’da ki yatırım risk hallerini belli eder kısaca Asya’da neler bulunduğunun işaretidir. Sterlin –dolar paritesine bakacak olursak Avrupa’da euro bölegesinin dışında kalan mekanları ve tabi ki İngilterede ki bölgeler ile alakalı mühim ipuçları verir. Bu üç paritenin dışında Brezilya, Güney Afrika, Güney Kore ve bütün dünya para birimlerinin Türk lirası ve dünya paralarına karşı paritleri ülkemizde sahip olunantur. Son vakitlerde Avrupa’daki sahip olunan ekonomik sıkıntılar yüzünden İsviçre frangını değer kazandığını söyleyebiliriz. Ancak yatırımların hacmi çok geniş olan bu üç para birimlerine yöneltilmesinde yarar vardır.
Dolar Fiyatı Neye Göre Değişir?
Ülkemizde her alanda ki yatırımcının ve iş adamlarının en çok takip ettiği döviz kuru dolardır. Değişimi ise yurt dışı ekonomik gelişmeleri ile yakından alakalıdır. ABD’ deki ekonomik büyümeler dolar fiyatlarının hareketliliğinde ki en büyük etkilidir. Diğer bir faktör ise emtiaların fiyatları, faiz oranları ve bunların dünya üstünde ki fiyatlandırmalarının bütününün ABD doları üstünden gerçekleşiyor olmasıdır.
Genellikle emtia bölümünde doların çok büyük bir önemi bulunduğunu söylemek mümkündür. Hem de son senelerde Avrupa’da ki kriz ortamı yurt içinde dolara olan eğilimi arttırmıştır. Özetlersek dolar iniş ve çıkışlarının başlıca sebepleri, dünya çapında ki faiz oranları, ekonomik konjonktürler ve anlık pazar halleri ile ilintilidir.
Euro Hangi Durumda Yükselir?
Yurtiçersinde takip edilem iki mühim pazar hareketlerinden bir diğeri de eurodur. Piyasada ki iniş ve çıkışlar parite hareketleri ile takip edilir. Euronun değer kazanması tamamiyle Avrupa para birimi olması sebebiyle Avrupa’nın ekonomik hareketliliği ile alakalıdır. Eğer Avrupa kendi içerisinde ekonomik ve politik sıkıntıları olan bir prosese girerse natural olarak euro bu gibi değişimlerden etkilenecektir. Bir diğer faktör ise ECB’nin (Avrupa Merkez Bankası) faiz oranlarında ki değişiminde tesiri vardır.
Örneklersek faizlerde arttırım yapıldığında konjonktür sorunlu bile olsa belli bir faiz sayısal sayısal sayısal değeri bulunduğu amacıyla euronun dolara karşı artması beklenebilir. Euro – dolar paritesi yukarıya doğru hareket ettiğinde euro değer kazanır aşağı indiğinde ise euro düşüş işaret ediyor demektir. Yani euronun dolar karşısında değer kaybettiği söylenebilir. Ülkelerin vataniçi risk halleri ve uyguladıkları para politikalarınında euronun hareketliliğinde etkili bulunduğunu unutmamak lazım olur.