
Bir Derm ve Diyetisyenden Sedef Hastalığını Tetikleyen Gıdalar| Peki+İyi
Uzmanlara göre sedef hastalığını tetikleyen besinlerin var olmasının sebebi bağırsak-deri bağlantısından kaynaklanıyor. New York City’de kurulu kurul onaylı dermatolog MD Rachel Nazarian, “Bağırsak ve cilt arasındaki ilişkinin ve daha spesifik olarak bağırsaktaki mikrobiyomun ve bunun cilt sağlığını etkileme yeteneğinin giderek daha fazla farkına varıyoruz” diyor. “Sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında sedef hastalığı olan hastalarda bağırsak iltihabı, bağırsak bariyeri ve bağırsak florasının değişmesiyle ilişkili olduğu düşünülüyor.”
Burada neler olduğunu anlamak için öncelikle bağırsak mikrobiyomunun nasıl çalıştığını ve onu sağlıklı tutmanın cildiniz üzerinde neden gerçek bir etkiye sahip olabileceğini anlamak önemlidir. “Bağırsak mikrobiyomu, kalın bağırsakta yaşayan bir trilyondan fazla mikroorganizmadan oluşan bir topluluktur. Bağırsak sağlığından beyin sağlığına kadar vücutta pek çok önemli rol üstlenir, ancak en önemlisi iltihabı azaltarak ve bağışıklık sistemini modüle ederek bağışıklık sağlığımızı büyük ölçüde etkiler. bağışıklık tepkisi” diyor RDN’den Christina Manian. “Sedef hastalığının bir otoimmün yanıt olduğu için bunu not etmek önemlidir, bu nedenle sağlıklı bir bağışıklık sistemini ne kadar çok destekleyebilirsek o kadar iyi.”
Dr. Nazarian, sedef hastalığını tetikleyen yiyeceklerin anlaşılmasının hala gelişmekte olduğunu, özellikle de birçok sedef hastasının yedikleriyle hiçbir ilgisi olmayan temel sağlık sorunlarına sahip olması nedeniyle, ancak bu konuda ortaya çıkan araştırmalar sayesinde profesyonellerin kesin olarak bildiği birkaç şey olduğunu belirtiyor. uzay. Sedef hastalığını uzak tutabilecek “herkese uygun tek beden” diyetinin olmadığını bilmek önemli olsa da, alevlenme dostu bir diyet hazırlama konusunda herkesin aklında tutması gereken birkaç şey var.
4 önemli sedef hastalığı cilt iltihabına neden olabilecek gıdaları tetikler
Dr. Nazarian, “Sedef hastalığını tetikleyen gıdaların daha ‘inflamatuar’ olduğu veya tüketildiğinde inflamasyonu tetikleme potansiyeline sahip olduğu düşünülüyor” diye açıklıyor. “İnflamatuar bir cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığı bağlamında, alevlenmeleri kötüleştirebilecek beslenme seçimleri konusunda daha dikkatli olunması gerektiği düşünülüyor.”
1. Basit şekerler
Kurul onaylı dermatolog Hadley King, MD, yüksek miktarda şeker içeren gıdalardan kaçınılmasını öneriyor çünkü “basit şekerler aynı zamanda sedef hastalığında iltihaplanmayı da artırabilir.” Şekerli atıştırmalıklar (şeker ve soda gibi) veya basit karbonhidratlar (rafine ekmek ve yüksek oranda işlenmiş yiyecekler gibi) kan şekerinizi yükselttiğinde, inflamatuar bir tepkiye yol açabilir. 2017 yılında 1.206 sedef hastası üzerinde yapılan bir ankete göre, katılımcıların yüzde 14’ü sedef hastalığının daha fazla şeker tüketmenin (günde 10-18 ekstra çay kaşığı) bir sonucu olarak alevlendiğini ve bu listedeki diğer besin gruplarını en yaygın diyet olarak geride bıraktığını bildirdi. tetiklemek.
2. Alkol
Aynı çalışmada, sedef hastalığını tetikleyen gıdalar (içecekler dahil) arasında alkol ikinci sırada yer alırken, 13,8 katılımcı diyetlerine daha fazla alkol ekledikten sonra sedef hastalığının alevlendiğini bildirdi. Daha da önemlisi, ankete katılanların yüzde 54’ü, alkol alımını tamamen bıraktıklarında “sedef hastalığının tamamen ortadan kalktığını veya iyileştiğini” gördü.
Dr. King, “Alkol, sedef hastalığında proinflamatuar sitokinleri artırıyor” diye açıklıyor. Sitokinler vücudun inflamatuar yanıtını tetikleyen ve sedef hastalığının alevlenmesine neden olabilen küçük proteinlerdir.
3. Doymuş yağlar
2023’te yapılan bir araştırmaya göre, kırmızı et ve margarinde bulunanlar gibi yüksek miktarda doymuş yağ tüketmek bağırsaktaki interlökin konsantrasyonunu artırabilir. İnterlökinlerin ana görevi vücudunuza bir şeylerin ters gittiğini iletmektir; bu da (artık çok iyi bildiğiniz gibi) sedef hastalığını tetikleyen inflamatuar bir tepkiye neden olur.
4. Süt ürünleri, gluten ve narenciye (… bazıları için)
Süt ürünleri, glüten ve narenciye gibi sedef hastalığının alevlenmesine neden olduğu bilinen bazı besin grupları var, ancak bu iddiaları destekleyecek kesin bir araştırma yok. Bu yazı için konuştuğumuz uzmanların hiçbirinin bunlardan bahsetmediğini de belirtmekte fayda var. Bunlar sedef hastalığını tetikleyen gıdalar olsa da, iltihaplanmaya neden olmaları anlamındadır. bazı İnsanlarda, özellikle de alerjileri veya hassasiyetleri varsa, bunların sedef hastalığı olan herkes için sorun teşkil ettiğine dair bir kanıt yoktur. Eğer dalgalanmalarınızın ardındaki suçlunun bunlardan biri olabileceğini düşünüyorsanız, kendi kendinize tedavi uygulamadan önce bir dermatoloğa veya diyetisyene danışın.
“Alkol sedef hastalığında proinflamatuar sitokinleri artırır.”
—Hadley King, MD, kurul onaylı dermatolog
Sedef hastalığı semptomlarını iyileştirmek için diyetinizi nasıl değiştirebilirsiniz?
Uzmanlar sedef hastalığını “önleyebilecek” gıdaların bulunmadığı konusunda uyarsa da, alevlenmeleri uzak tutmaya yardımcı olmak için diyetinize ekleyebileceğiniz bazı şeyler vardır. Manian, “Vücuttaki inflamasyonu azaltmaya yardımcı olacak ve sedef hastalığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek veya potansiyel olarak bunların ortaya çıkma olasılığını azaltabilecek sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen gıdalar kesinlikle var” diyor. Tahmin edebileceğiniz gibi buradaki anahtar kelime “antiinflamatuar”dır.
Manian, “Çoklu doymamış omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından zengin gıdalar sedef hastalığı için tavsiye edilir” diyor. “Diyet lifleri, polifenoller, A, E, C ve D vitaminleri ve bakır, manganez, çinko ve selenyum gibi mineraller dahil olmak üzere diğer anti-inflamatuar bileşikler de tavsiye edilir.”
Genel olarak konuşursak, bu, profesyonellerin bol miktarda tam tahıl, meyve, sebze, kuruyemiş ve tohum, kalp-sağlıklı yağlar, şifalı bitkiler ve baharatlar, balık ve diğer besin açısından yoğun protein seçeneklerini içeren dengeli bir diyet olarak adlandırdığı şeyi yeme anlamına gelir. 2017 yılında yapılan araştırmaya göre katılımcılar, balık yağı ve D vitamini takviyelerinin yanı sıra tüm bu unsurları diyetlerine eklemenin ciltleri üzerinde olumlu etkiler yarattığını buldu. Manian, “Bu gıdalar, karmaşık karbonhidratlar, protein ve sağlıklı yağlar gibi makro besinlerin yanı sıra vitaminler, mineraller, bitki bileşikleri ve eser elementler gibi mikro besinler de dahil olmak üzere sağlıklı kalmak için ihtiyacımız olan tüm besin maddelerini sağlıyor” diyor.
Ek olarak, diyetinize prebiyotikler ve probiyotikler eklemek bağırsak mikrobiyomunuzu dengede tutmanıza ve proinflamatuar sitokinleri azaltmanıza yardımcı olabilir. Dr. Nazarian, “Probiyotikler, muhtemelen bağırsak florasını sağlıklı insanlarınkini taklit edecek şekilde ayarlama yetenekleri nedeniyle, bazı sedef hastalığı vakalarını iyileştirmek için düşünülmüş ve başarıyla kullanılmıştır” diyor.
Bütün bunlar şöyle dedi: “Hiçbir mükemmel diyetin sedef hastalığında herhangi bir azalmayı garanti etmediğini ve bunun tersine, ‘dengesiz’ bir diyete sahip olmanın hiçbir şekilde sedef hastalığınızda alevlenmeler yaşayacağınızı garanti etmediğini belirtmek önemlidir” diyor Dr. Nazarian. “Uygun kanıta dayalı tedavi seçenekleri, yararlı olabilecek diğer yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra kurul onaylı dermatoloğunuzla tartışılmalıdır. Sedef hastalığının kalp sağlığını ve hatta eklem hastalığını etkileme yeteneği göz önüne alındığında, oldukça ciddiye alınmalı ve uygun şekilde ele alınmalıdır. doktorunuzla.”
Well+Good makaleleri, paylaştığımız bilgileri desteklemek için bilimsel, güvenilir, güncel ve sağlam çalışmalara atıfta bulunur. Sağlıklı yaşam yolculuğunuzda bize güvenebilirsiniz.
-
Afifi L, Danesh MJ, Lee KM, Beroukhim K, Farahnik B, Ahn RS, Yan D, Singh RK, Nakamura M, Koo J, Liao W. Sedef Hastalığında Diyet Davranışları: ABD Ulusal Araştırmasından Hasta Tarafından Bildirilen Sonuçlar. Dermatol Ther (Heidelb). 2017 Haziran;7(2):227-242. doi: 10.1007/s13555-017-0183-4. Epub 2017 19 Mayıs. PMID: 28526915; PMCID: PMC5453925.
-
Saalbach A, Seitz AT, Kohlmann J, Kalweit L, Vogt L, Selig L, Engel KM, Simon JC. Açık Etiketli Bir Çalışmada Diyet Yağ Asitlerinin Modülasyonu Sedef Hastalığını İyileştirir ve İnflamatuar Aktivasyon Durumunu Azaltır. Besinler. 2023 Mart 30;15(7):1698. doi: 10.3390/nu15071698. PMID: 37049538; PMCID: PMC10097201.