Binbaşı bölük komutanı olur mu ?

Aylin

New member
Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunu Hangi Unvanı Alır? (Tabii Ki, Hepimizin Bilmediği!)

Herkese merhaba! Bugün, belki de en çok kafa karıştıran, ama aynı zamanda oldukça eğlenceli bir soruya odaklanalım: Yönetim Bilişim Sistemleri mezunu hangi unvanı alır? Hani şu, “Acaba ben mezun oldum ama ne olacağım?” sorusunu soranların topluluğu, sizlere sesleniyorum! Biliyorum, mezuniyet sonrası iş arama sürecinde hepimizin kafasında bu soru dönüp duruyordur. Gelin, biraz bu meseleye mizahi bir bakış açısıyla yaklaşalım, bakalım hangi unvanlar bize yakışıyor!

Erkekler: Çözüm Üreticileri ve Stratejistlerin Krallığı

Şimdi erkekler kısmına gelelim, çünkü bildiğiniz gibi her şey biraz daha “strateji” ve “çözüm odaklı” olmalı! Yönetim Bilişim Sistemleri (YBS) mezunu bir erkek, hayal edin ki şirketin teknoloji gurusu oluyor. Hemen şöyle bir unvan takıyorlar: “Sistem Yöneticisi”, “İş Analisti” ya da biraz daha havalı olmak isteyenlere “Yazılım Proje Yöneticisi” diyebiliriz.

Bu unvanlar çok ciddi ve stratejik bir şekilde kulağa gelir, değil mi? Mesela bir “Sistem Yöneticisi” olarak, bütün şirketin bilgisayar sistemlerinin düzenini sağlamak bir görev, ama öte yandan, bilgisayarlar bozulduğunda giydiğiniz ‘akıllı’ takım elbiseniz ve telefonunuzu baştan sona dikizlediğinizde çok havalı bir şekilde "Her şey yolunda!" demek de bir başka iş. Tabii, bir yandan da şirketin network'ünde Wi-Fi'nin neden kesildiğiyle ilgili bir sorguya odaklanırken, strateji geliştiren bu ‘daha büyük’ adam, şifreyi değiştirmeyi unutmaktan ya da bilgisayarın açılmamasına çözüm bulamamaktan kurtulmaz!

Peki, işin en güzel yanı ne? Çözüm odaklı bir meslek seçmiş olmanın verdiği güvenle, her zaman “Ben hallederim, ben yaparım” diyebilme özgürlüğüne sahipsiniz. Sistem bozulduğunda bir kurtarıcı gibi sahneye çıkmak, bir nevi ‘yeni çağın süper kahramanı’ olmak gibi bir şey. Hangi unvanı alırsanız alın, şirketin her karmaşasına yaklaşırken, çözüm önerileriniz kesinlikle 'süper' olur!

Kadınlar: Empatik Teknoloji Uzmanları ve İlişki Yöneticileri

Şimdi de kadınlar kısmına geçelim. Yönetim Bilişim Sistemleri mezunu bir kadın için teknolojiye ve stratejiye dokunmak çok önemli, ama aynı zamanda insan ilişkileri, empati ve toplumsal bağlar da devreye giriyor! Yani, “Teknoloji Uzmanı” unvanını almış bir kadın, aynı zamanda bir “İnsan Kaynakları İlişkileri Yöneticisi” gibi de davranabilir. Herkes bilgisayarın başında sıkışıp kalmışken, o, tam da o an herkesin ruh halini anlar, bir yandan da yeni yazılımı şirketin tüm çalışanlarına kolayca benimsetir.

Biliyorsunuz, kadınlar çok güçlü empatik yeteneklere sahipler, öyle ki ofiste Wi-Fi sorunu çıktığında, “Sana nasıl yardımcı olabilirim? Bir şey mi yanlış gitti? Hadi, beraber bakalım,” diyerek önce duygusal desteği sağladıktan sonra çözümü bulurlar. Bir bakarsınız, “Yazılım Entegrasyon Uzmanı” ya da “Proje Yöneticisi” unvanıyla başkalarına yol gösterirken, herkesin aklındaki sorulara yanıt verirken hem çözüm odaklı hem de insan odaklı bir yaklaşım sergiler.

Bu, kadınların teknoloji dünyasında gerçekten parlayan yıldızlar olduğu bir başka durumu ortaya koyuyor: Hem teknolojiyi anlarlar, hem de insanları anlamakta üstlerine yoktur. Bu nedenle, iş dünyasında kadınlar çoğu zaman ‘bir taşla iki kuş vuruyorlar’!

Tabii, kadınların bu toplumsal yaklaşımı bazen ofiste çok ‘havalı’ olabilir: “Proje Müdürü” unvanını alıp, bir yandan ekip üyelerinin dertlerini dinlerken, bir yandan da projeyi zamanında ve başarıyla tamamlamaya çalışır. Bu, bence gerçek liderliğin ta kendisidir!

Bilişim Dünyasında Gerçekten Hangi Unvanı Alırız?

Şimdi, yönetim bilişim sistemleri mezunu olduğunuzda hangi unvanı alacağınız konusunda biraz daha derin bir bakış açısı geliştirsek, belki de en doğru cevabı bulabiliriz: "Bunların hepsi!" Evet, yönetim bilişim sistemleri, işin içerisine pek çok farklı beceri setini dahil eder. Bilişim, yönetim, insan kaynakları, yazılım geliştirme... Hepsi bir arada. Çoğu zaman da insanlar birden fazla unvanı bir arada taşıyabilir. Örneğin, bir “İş Analisti” bir yandan "Proje Yöneticisi" olabilir. Bu gerçekten de tam bir kariyer karmaşası olabilir, ama aynı zamanda müthiş bir çeşitliliktir!

Mesela, ofiste sizden sürekli olarak “Hadi canım, bu kadar teknolojiyi nasıl bu kadar kolay anlıyorsun?” sorusunu duyarsınız. Bunun cevabı net: "Çünkü mezunum!" Ya da başka bir soru gelir: "Bir şirketin bilişim sistemi bozulursa ne yaparsın?" Cevap verirken büyük bir özgüvenle, “Tabii ki çözüm getiririm!” demek bir YBS mezununu tanımlayan en harika cevaptır.

Peki, hangi unvanla başlarsınız? İster "Yazılım Proje Yöneticisi" olun, ister "Teknoloji Danışmanı", yine de bir süre sonra hep aynı soruyu soracaksınız: "Ne olursam daha iyi olur?" O zaman belki de herkesin merakla beklediği o an gelir: “Benim unvanım ne olacak?” Ama aslında unvan, sizin insanlara sunduğunuz değerle ilgilidir.

Sonuç: YBS Mezunları İçin Bir Unvan mı, Bir Dünya mı?

Sonuçta, bir YBS mezunu olarak hangi unvanı alacağınızı söylemek oldukça zordur, çünkü gerçekten pek çok farklı alanda yetkinlik kazanabilirsiniz. Her biri ayrı bir dünyadır! Ama bir şey kesin: Teknolojiyle ve insanlarla ilişki kurarak ilerleyen bir kariyer, kesinlikle oldukça renkli ve heyecan vericidir. Şimdi size birkaç sorum olacak: YBS mezunu olsaydınız hangi unvanı almak isterdiniz? Ofiste, teknoloji dünyasında gerçekten ne tür bir etki yaratmak istersiniz? Hep birlikte bu konu üzerine biraz daha eğlenelim, fikirlerinizi paylaşın!