“Caren Miosga”: Vergi artışları? “Asla 'asla' dememelisin,” diyor Friedrich Merz

Mirkelam

Member
“Caren Miosga” da Friedrich Merz, SPD'nin özellikle koalisyon müzakerelerinde kurulduğu izlenimine karşı kendini savunuyor. Hükümet ortağına atıfta bulunarak yeniden girişi atom enerjisine bir kenara bırakıyor. İş söz konusu olduğunda, ses aniden değişir.

Hedefi ile ilgili. Üç hafta boyunca, Friedrich Merz, Federal Almanya Cumhuriyeti'nin onuncu Şansölyesi olarak seçimlerinden ayrıldı. Ancak o zamana kadar, bir üye oylamadaki SPD üyeleri ve CDU'nun küçük bir parti kongresi koalisyon anlaşması için telaffuz etmek zorundadır.

ARD sunucusu Caren Miosga da Pazar akşamı müzakere sonuçlarını ele aldı. “Politika değişikliğiniz Bay Merz mi?” Merz, seçim kampanyasının yorucu zamanının, keşifler ve koalisyon müzakerelerinin başlangıcına baktı. “Şimdi birkaç gün tatile ihtiyacım var.”

Kendini tanımlanan zorluklar göz önüne alındığında, çok fazla zaman olup olmadığı pek olası görünmüyor. CDU başkanı, “Son yıllarda, bir hükümet nadiren böylesine bir görevle başa çıkmak zorunda olan nadiren göreve geldi.” Dedi. “Bana göre, her pathos artık yasak. Çalışacağız.”

Merz, özellikle SPD'nin müzakerelerde hüküm sürdüğü izlenimine karşı kendini savundu. Departmanlar “adil ve iyi” dağıtıldı. 60 yıl içinde ilk kez sendika yine Federal Dışişleri Bakanı'nı sağlayacak. Ekonomik İşler ve Ulaştırma Bakanlığı ve yeni dijital bakanlık da eklenecekti.

Ofislerin yanı sıra, partisi de içerik açısından – örneğin göç konularında da hüküm sürdü. Yılın başında, yasadışı giriş için kalıcı sınır kontrolleri ve reddetme ilan etti. “Bu neredeyse kelimenin tam anlamıyla koalisyon anlaşmasında” dedi. Alman komşu ülkelerle koordine ediyor. Onu göç politikasında “tam olarak destekleyen” Emmanuel Macron için “çok iyi kişisel ilişkisi” ona yardım ediyor. Ayrıca Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'e “çok sıkı bir tel” tutuyor.

Yakın zamanda iddia ettiği gibi Angela Merkel'in her zaman istediğini planlayan reddederek uyguladığını reddetti. “Bu şimdi biraz parlıyor,” diye fark etti. Aksine, şansölyesi “sert bir şekilde reddetti”. Diğer alanlarda, eski veya daha genç CDU pozisyonlarına kendi ilgisi soğutulmuş gibi görünüyordu. Koalisyon ortağına atıfta bulunarak atom enerjisine olası bir dönüşü bir kenara bıraktı. “SPD istemedi. Bunu kabul etmek zorundaydık,” dedi Merz özlü bir şekilde. “Birleşmeye dayanıyoruz.”

Ayrıca uyuşturucu politikasında daha az keskin bir performans sergiledi. Hala esrar yasallaştırması düşünmesine rağmen, sonbaharda yasanın sonuçlarını “açmak” istiyor. Ve gelecekte eşcinsel çiftler evlat edinme hakkı ile eşitleneceklerine güvenecekler.

Dış politika konularında Merz, seçim akşamında olduğu gibi dramatik bir durumu özetledi. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance tarafından kışkırtıcı konuşmanın izlenimi altında duran Münih Güvenlik Konferansı'na göre hala şok oldu. CDU Başkanı, “Bu konferansta 30 yıldır bulundum. Bu gibi bir şey yaşamadım-Amerikalıların bize karşı böyle açık bir yüzleşmesi bile.” Dedi. “Aniden Amerikalılar diğer tarafta duruyor ve bize demokrasimizi öğretiyorlar.” Süreç “benimle bile izler bıraktı.”

Mittelstand “Koalisyon Anlaşmasının tüm taraflarını okumuyor”

Donald Trump'ın kullandığı “çok özel bir stil”. “Sadece Amerika dışında büyük hasar vermekle kalmıyor, aynı zamanda Amerika'da da büyük hasara neden oluyor.” Gelecek Avrupa'da, “yetenekli bir siyasi birlik” olarak Amerikalılarla hala “zıttan daha yaygın çıkarlar” olmasına rağmen, kendi çıkarlarını temsil etmelidir. Bu aynı zamanda iç pazarın güçlendirilmesini ve serbest ticaret sözleşmelerini sonuçlandırmak için diğer ortaklara yaklaşmayı da içerir.

Merz kendi ekonomi politika programını çok güvenle temsil etti. Orta sınıfın gelecek gününden kritik seslerle karşı karşıya kaldığında, “çok kendiliğinden” tepki verdiğini ve Koalisyon Anlaşmasının tüm taraflarını okumadığını varsaydı. “Onları okumuş olsaydı, karar muhtemelen biraz daha farklılaşmış olurdu,” diye belirtti çok kibirli. “Almanya'da, Almanya'da hiç sahip olmadığımız vergiden kaynaklanan bir şekilde yatırım yapabilirsiniz. Bundan sonra, kurumlar vergisi yavaş yavaş yüzde ona düşer.”

Ayrıca, solo kaldırılmasını ve gelir vergisinde daha net bir azalma talep etmiş olsa bile, koalisyon anlaşmasından yüzde 90 memnun kaldı. Merz, Saskia Esken'in yakın zamanda vergi artışları için kampanya yürüttüğünü reddetti. Sözleşmede daha yüksek bir yük yok – “Ve hiçbiri olmayacak”. Konuşmanın başka yerlerinde daha az karar verdi. “Şansölyesi altında vergi artışı olmayacak mı?” Diye sordu Miosga başlangıçta. “Asla 'asla' dememelisin. Bu dünyada hala neler olduğunu bilmiyoruz.”

Son olarak, ARD sunucusu şimdi on yıllık bir rüyayı gerçekleştirmeden önce olan Merz'e kişisel erişime sahip olmaya çalıştı. Ancak bu, herkesin istenen sunumunu reddetti. “2009'da Almanya Buntabasını tekrar siyasete geri döneceğimi varsayarak ve beklentisiyle terk etmedim.” Göreve büyük saygı ile, aynı zamanda cesaret ve güvenle yaklaşıyor. Diyerek şöyle devam etti: “Ülkemizle gösterdiğimizden daha fazla ilgimiz olan bu iyimserliğe sahip olsaydım bunu yapmazdım.”

Dominik Lippe Akşam siyasi talk show'ları hakkında dünya için düzenli olarak raporlar. İncelenen biyolog Axel Springer mezunudur. Freetech Akademisi.