Doğal afet: Orman yangınları Los Angeles yakınlarında 3.500 evi tehlikeye atıyor

Mirkelam

Member
Güney Kaliforniya'da bir orman yeniden yanıyor. Alevler evlere sıçradı ve 10.000 kişi tahliye edildi. Rüzgar da yangınları körüklemeye devam ediyor.

Kaliforniya'da yeni orman yangınlarının görüntüleri, başkanlık seçimini Çarşamba günü (yerel saat) yerel haber kanallarından çıkardı.

Los Angeles'ın kuzeybatısındaki Ventura County'deki itfaiye teşkilatı çok tehlikeli bir yangından bahsetti. 3.500 evden 10.000 kişi tahliye edilecekti. Şerif Jim Fryhoff Çarşamba öğleden sonra (yerel saat) düzenlediği basın toplantısında, bölge sakinlerinin tahliye emirlerine uyması gerektiğini söyledi.

Birkaç saat içinde “Dağ Yangını” olarak adlandırılan yangın, Los Angeles'ın yaklaşık 80 kilometre kuzeybatısındaki Camarillo kenti yakınlarında 40 kilometrekareden fazla alana yayıldı. Evler zaten yanıyor. Şiddetli rüzgar nedeniyle itfaiye uçakları kullanılamıyor.

Yetkililer, özellikle sonbahar ve kış aylarında Güney Kaliforniya'yı vuracak güçlü Santa Ana rüzgarları konusunda uyardı. Kuru rüzgarların zaten oldukça yüksek olan yangın tehlikesini daha da artıracağı belirtildi. Buna, kalıcı yaz sıcaklıkları ve kolayca tutuşan kuru bitki örtüsü de eklenir.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, yangınla mücadele için Federal Acil Durum Yönetim Ajansı'ndan (Fema) acil yardım talep etti. Giden Biden yönetiminin yardım fonu sağladığını söyledi. Açıklamada, etkilenen bölgede 3.500'den fazla ev ve işyerinin tehdit altında olduğu belirtildi. Birçok otoyol kapatıldı ve birçok okul da kapalı kaldı.

İtfaiye Şefi Trevor Johnson, insanları evlerinden kurtarabileceklerini söyledi. Dumandan etkilenen iki vatandaş hastaneye kaldırıldı. Bölgeyi yoğun duman kapladı ancak şu ana kadar Los Angeles metropolüne ulaşmadı.

Orman yangınları Güney Kaliforniya'da doğanın bir parçasıdır. Yolların hâlâ kapalı olduğu Angeles Ormanı da dahil olmak üzere yaz aylarında yangınlar zaten tüm şiddetiyle sürüyordu. Flora ve fauna buna uyarlanmıştır. Bu nedenle bazı durumlarda yangınların kontrollü bir şekilde yanmasına izin verilmektedir. Ancak aynı zamanda yerleşim yerlerini de defalarca tehlikeye atıyorlar.

dpa/cuk