“Korona Stresi”: Mahkeme, korona salgını nedeniyle cinayet kararını bozdu – İtalya'da öfke

Mirkelam

Member
İtalya'da, koronavirüs pandemisinin ilk aşamalarında kız arkadaşını öldüren bir adamın cinayet mahkûmiyetinin bozulması öfkeye neden oluyor. Roma Yargıtay'ı, o dönemdeki kararda salgının hafifletici koşullarının ve koruyucu tedbirlerin yeterince dikkate alınmadığı gerekçesiyle davayı temyiz mahkemesine geri gönderdi. Daha önce iki mahkeme bu kişiyi ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı.

Dava, Sicilya'nın Furci Siculo kasabasındaki ilk karantina sırasında Mart 2020'de Sicilyalı genç bir tıp öğrencisinin erkek arkadaşı tarafından öldürülmesiyle ilgili. Tartışmanın ardından onu dövdü ve sonunda boğdu. Daha sonra koronavirüse yakalanmaktan korktuğunu belirtti. Kendisi de tıp öğrencisi olan arkadaşı, kız arkadaşının kendisine bulaştırdığına inanıyordu. Daha sonra yapılan testler ne kendisinin ne de kız arkadaşının pozitif olduğunu ortaya çıkardı. Kız arkadaşının öksürmesi üzerine daha önce de tartışmalar yaşanmıştı.


Yargıtay'a göre, “hâkimler, Korona dönemine özgü koşulların ve bununla bağlantılı zorlukların cezai sorumluluğun kapsamını etkileyen kriterler oluşturup oluşturmadığını incelemedi”. Bu nedenle Roma Yüksek Mahkemesi, kararın yeniden gözden geçirilmesi için davayı geri gönderdi.

Karar İtalya'da öfkeye neden oldu. Pek çok siyasetçi bundan rahatsız oldu ve mahkemenin gerekçesini eleştirdi. Öldürülen öğrencinin ailesi de konuştu. Kız kardeş La Repubblica gazetesine verdiği demeçte, “Gerçekten çok öfkeliyiz ve ne hissettiğimizi anlatacak kelime yok” dedi. “Çok fazla hayat kurtarabilirdi. Ve eğitimini tamamlamadan kısa bir süre önce adam, 'Corona yüzünden strese girdiği' için onu öldürdü. Bu çılgınca.”

2020'nin başında İtalya, koronavirüsün dramatik bir şekilde yayıldığı ilk Avrupa ülkelerinden biriydi. Özellikle Bergamo, salgının yol açtığı acıların simgesi haline geldi. Ölülerin yakılması için içinde ölülerin bulunduğu tabutları toplu halde şehir dışına taşıyan askeri kamyonların şok edici görüntüleri dünya çapında yayıldı.