Seyahat: Anneme Deutsche Bahn'la nasıl bir gezi rezervasyonu yaptırmaya çalıştım?

Mirkelam

Member
Demiryolu trafiğinde her şeyin yolunda gittiği ülkeler olması gerekiyor. Özellikle Noel'de çünkü bildiğimiz gibi birçok insan birbirini ziyaret etmek istiyor. Buna rağmen: Görünüşe göre Deutsche Bahn bunu bilmiyor. En azından annemin ailesini ziyaret etmesi için Noel'de Kuzey Ren-Vestfalya'dan Berlin'e bir tren yolculuğu düzenlemek istediğimde yaşadığım kaos bunu gösteriyor.

Şimdi 70'lerinde olan anneme, yılın bu zamanında trene binmeye cesaret ettiği için çok teşekkür ediyorum. Genelkurmay bu haftalar öncesinden hazırlıklara başladı. Hayal edemeyebilirsin ama annem için böyle bir gezi çok önemli. Ve bunu gerçekten sabırsızlıkla bekliyordu.

Deutsche Bahn'da erişilebilirlik nedeniyle

Onları defalarca uyardım; sonuçta Deutsche Bahn'da hem iyi hem de kötü deneyimlerim oldu. Ancak artık tarifeler artık hesaplanmıyor, sadece tahmin ediliyor.

Benim açımdan annemin uçağa binmesi daha iyi olurdu, ancak bu çok daha pahalıya mal olabilir ve bir şeyler ters gidebilir. Yine de taksiyle havaalanına gitmeyi teklif ettim. Hatta ona kapıya kadar eşlik etmesi ve valizini teslim etmesi için birine para bile verirdim. Ayrıca varıştan sonra havaalanından geziyi de organize etmek istedim. Tek yapması gereken ön kapıdan arabaya binmekti.

Ancak arada sırada kalkıp biraz yürüyebildiği için treni “daha pratik” buluyordu. Bacaklar ve sırt, fikri anladınız.

Bu yüzden annem için internetten bilet rezervasyonu yaptırdım, çünkü onun şehrinde artık hiçbir seyahat acentesi tren bileti satmıyor. Ve tren istasyonunda bir gişe… Ah, bunu bir kenara bırakalım. Annem için uygulama kullanmak, hiyeroglif okumak gibi bir şey anlamına geliyor. Yardım hattında 30 dakika bekledikten sonra hayal kırıklığı içinde pes etti. Demiryolu erişilebilirliği konusu bu kadar. Kısacası: Ben onların tek seçeneğiydim. Bağlantı aramaya başladığımızda telefonda, tabii ki sabit hatta, “Nasıl çalıştığını biliyorsun,” dedi.

Annem tren değiştirmeden bağlantı kurmak istiyordu. Hediyelerle dolu ağır bir bavulu vardı. Biri vardı, kulağımdayken “ücretli rezervasyon yap” butonuna bastığımda çok mutlu olduk. Rezervasyon kuponunu annemin bilgisayarlarla arası daha iyi olan arkadaşına çıktı alması için gönderdim ve onun isteği üzerine bagaj teslim noktasına çok yakın bir yerde yer ayırttım. Sonuçta Noel. Bu arkadaşım da annemi ağır valizini tek başına kaldırmak zorunda kalmasın diye tren istasyonuna götürmek istedi. Her şey sorunsuz gidiyor gibiydi.

Çaba buna değmez

Ama sadece 72 saatliğine. Çünkü o zaman pistte sorunlar olacağı ortaya çıktı. “Gerekli” inşaat çalışmaları vardı. Ve sonra DB seyahat acentesinden ilk e-posta geldi, pek çok e-postadan biri olacaktı. Ancak bu sefer şaşırtıcı bir ipucu vardı. Çünkü trenin Berlin'deki istasyona planlanandan daha erken varması gerekiyordu. Vay be! Sadece düşündüm ve anneme güvence verdim. Her ne kadar “Trafik durumunun her an değişebileceğini lütfen unutmayın” ilavesi bir tehdit gibi görünse de.

48 saat sonra trenin artık kullanılamayacağını bildiren bir e-posta daha aldım. Şimdi sabit telefonla kriz görüşmesi yapılıyordu. Ama – anneme de söyledim – biletin başka bir trende de kullanılabileceğini. Demiryolu, müşterilerin haklarına ilişkin bir not göndermişti.

Çünkü yeni trende annemin koltuğunu ayırtmak elbette mümkün değildi. Ancak demiryolu bana ilk rezervasyonun masraflarının iade edilebileceğini söyledi ve bana lütfen yazdırıp imzalı olarak geri göndermem gereken bir formun bağlantısını gönderdi. “Tamam, boşver” diye düşündüm, 5,20 euro – bu çabaya değmez. Yalnızca posta ücreti 85 sent, yeni bir yazıcı kartuşundan bahsetmeye bile gerek yok. Benim için çok daha önemli olan annemin bir tren istasyonunda tren değiştirirken bir yerlerde kaybolmamasıydı.

Şef az önce şunu söyledi: Uygulamayı kontrol edin

Biz de telefonda konuştuk ve işe yarayacak yeni bir bağlantı aradık. Eğer tren değiştirmeden seyahat etmek isterse bir sonraki şehre taksiye binmek zorunda kalacağı ortaya çıktı. Yani tam da tavsiye ettiğim havaalanının da bulunduğu şehirde. Ama her neyse.

Annem cesurdu ve değiştirmeyi denemek istedi. Başımı sallayarak, trenin dakikliğine olan inancının kesinlikle sarsılmaz olduğunu varsaydım.

“Ama tekrar yer ayırtmak istiyorum lütfen. “Bahnticket” projesinde rol üstlenmeyi sabırsızlıkla beklediğini belirterek, “Yarın tren istasyonuna gidiyorum” dedi. Ne olduğunu zaten tahmin edebiliyorsunuz değil mi? Elbette orada soru soracak ya da rezervasyon yaptıracak kimse yoktu. Çünkü artık şehirlerinde servis merkezi ya da insanlı tezgah diye bir şey yok. Tek bir platformdaki orkestra şefi, “Bunu çevrimiçi olarak, uygulamada yapmanız gerekiyor” dedi. Yani, başlangıca geri dönelim.

Şimdi onun için yeni bir koltuk ayırttım, onun bakış açısına göre ilki kadar iyi olmasa da yine de. Birkaç gün sonra heyecanla beni aradı. “Anne, sorun ne?” diye sordum ve ona nasıl hızlı bir şekilde ulaşabileceğime dair bir acil durum planı düşünüyordum. Tren ilk tercih değildi.

“Düşünün, yine kalkış saatlerini değiştirdiler. Az önce beni tren istasyonuna götürmek isteyen arkadaşım aradı” dedi sitemkar bir tavırla. Güvenli tarafta olmak için internete baktı ve orada bir şey vardı. E-postaları kontrol ettim. DB seyahat arkadaşlarından gelen yedinci e-posta artık gelen kutumda yanıp sönüyordu.

Kilometrelerce süren trafik sıkışıklığı büyüledi

Aslına bakılırsa tren tarihleri yeniden ayarlandı, ancak bu sefer ileriye alındı. ICE 30 dakika önce ayrıldı. Bağlantı süreleri de değişmişti. Aynı zamanda e-posta, güzergahta en az 20 dakika beklemeniz gerektiğini, rayların bozuk olduğunu ve bu nedenle hattın ne yazık ki sadece tek şeritte gezilebilir olduğunu söylüyordu. Anlayışınızı istedik.

“Kar yağar da mahsur kalırız diye battaniye getirmeli miyim sence?” Annem bana ciddiyetle, “Böyle acil durumlar için arabada her zaman bir tane bulunurdu” diye sordu. Evet, araba! – Ne güzel bir düşünce. Arabanızda ön kapının önünde oturup istediğiniz zaman, istediğiniz yere gitmek ne kadar kolay olurdu. Örneğin bir havaalanına. Veya akrabalarına kadar. Kilometrelerce trafik sıkışıklığı fikri bile o anda bir şekilde daha katlanılabilir görünüyordu. Ama annem için değil. İnatla tren yolculuğuna devam etti. Ne maceracı.

Ancak bu sabah beni yine sabit telefondan aradı. Kalkış yakında sabah 6'da olacak. “Radyo pek çok trenin yeniden iptal edildiğini söyledi.” Daha sonra e-postalarımı kontrol ediyorum ve formları yazdırmak için yazıcıyı açıyorum. Zamanım var. Kim bilir ne zaman gelecek.

2025 uçuş takvimi tekrar ne zaman çıkacak?