7. sınıfta şimdiki zaman ekleri nelerdir ?

Ilham

New member
[color=]Şimdiki Zaman Eklerine Genel Bir Bakış[/color]

Dil, günlük hayatın tam ortasında, çoğu zaman fark etmeden kullandığımız bir araçtır. Bir yandan konuşur, bir yandan anlatır, bir yandan da yaşadığımız anı kayda geçirir. Türkçede bu “şu an” duygusunu karşılayan en temel yapı şimdiki zaman ekidir. 7. sınıf düzeyinde bu konu, yalnızca bir dil bilgisi başlığı olarak değil, aynı zamanda dilin zamanı nasıl yakaladığını gösteren önemli bir sistem olarak ele alınır.

Şimdiki zaman, adından da anlaşılacağı gibi, içinde bulunulan anda gerçekleşen ya da sürmekte olan olayları anlatır. “Kitap okuyorum”, “yemek yapıyorum”, “okula gidiyorum” gibi cümleler, tam da konuşma anında devam eden durumları ifade eder. Bu yönüyle şimdiki zaman, dilin en canlı ve en hareketli yapılarından biridir.

[color=]Şimdiki Zaman Eki (-yor) ve Temel Yapısı[/color]

Türkçede şimdiki zamanın temel eki “-yor” ekidir. Bu ek, fiillerin sonuna gelerek onların “şu anda yapılmakta olduğunu” ifade eder. Ancak bu ek, doğrudan her fiile aynı şekilde eklenmez; ses uyumuna ve fiilin son harfine göre bazı değişiklikler gösterir.

Örneğin:

* gel- + yor → geliyor

* yaz- + yor → yazıyor

* oku- + yor → okuyor

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, Türkçenin ses uyumu kurallarıdır. “-yor” eki kalın ve ince ünlü uyumuna tam olarak uymasa da, kendisinden önce gelen ünlüyü etkileyerek bazı ses değişikliklerine yol açar.

Örneğin:

* “bekle-yor” yerine “bekliyor”

* “anla-yor” yerine “anlıyor”

Bu değişim, dilin akıcılığını korumak için ortaya çıkan doğal bir düzenlemedir.

[color=]Şimdiki Zamanın Olumsuz Biçimi[/color]

Şimdiki zaman yalnızca yapılan işleri anlatmaz, aynı zamanda yapılmayan ya da şu anda gerçekleşmeyen durumları da ifade eder. Bunun için fiile “-me / -ma” olumsuzluk eki eklenir ve ardından şimdiki zaman eki gelir.

Örnekler:

* gel- → gelmiyor

* yaz- → yazmıyor

* bak- → bakmıyor

Burada yapı şu şekilde oluşur:

fiil kökü + olumsuzluk eki + şimdiki zaman eki

Bu kullanım, günlük hayatta oldukça yaygındır. Bir çocuğun “ödevimi yapmıyorum” demesi ya da birinin “telefon çalmıyor” demesi, doğrudan içinde bulunulan durumu anlatır. Bu yönüyle şimdiki zaman, hem var olanı hem de yokluğu aynı netlikte ifade eder.

[color=]Şimdiki Zamanın Soru Biçimi[/color]

Dil, sadece anlatmak için değil, aynı zamanda anlamak için de kullanılır. Bu nedenle şimdiki zamanın soru biçimi de günlük konuşmalarda sıkça yer alır. Soru yapısı genellikle “-yor” ekinden sonra gelen “mu/mü/mı/mi” soru ekleriyle oluşturulur.

Örnekler:

* Geliyor musun?

* Kitap okuyor mu?

* Dışarı çıkıyor musunuz?

Burada soru eki, cümlenin anlamını tamamen değiştirir. Artık bir durum bildirme değil, bilgi alma amacı vardır. Bu yapı, özellikle iletişimde açıklık ve netlik sağlamak için oldukça önemlidir.

[color=]Şimdiki Zamanın Günlük Hayattaki Yeri[/color]

Şimdiki zaman, aslında hayatın tam ortasında duran bir zaman dilimidir. Sabah kahvaltı hazırlanırken, çocuklar hazırlanırken, işe ya da okula yetişme telaşı yaşanırken, günün büyük bir kısmı bu zaman ekiyle anlatılabilir.

Örneğin:

* “Çocuklar kahvaltı yapıyor.”

* “Eşim işe gidiyor.”

* “Ben mutfakta yemek hazırlıyorum.”

Bu cümleler sadece birer dil bilgisi örneği değildir; aynı zamanda yaşamın akışını gösterir. İnsan ilişkileri de bu dil yapısı içinde şekillenir. Çünkü şimdiki zaman, anı paylaşma ve karşılıklı iletişim kurma duygusunu güçlendirir.

Bir kişinin “şu anda ne yapıyorsun?” sorusu bile, aslında şimdiki zamanın günlük hayattaki en doğal kullanımını gösterir. Bu soru, sadece bilgi almak için değil, aynı zamanda iletişim kurmak ve bağlantı kurmak için de sorulur.

[color=]Şimdiki Zaman ile Geniş Zaman Arasındaki Fark[/color]

Öğrencilerin en çok karıştırdığı konulardan biri de şimdiki zaman ile geniş zaman arasındaki farktır. Bu iki zaman, görünüşte birbirine yakın olsa da anlam bakımından önemli farklılıklar taşır.

Şimdiki zaman:

* Şu anda devam eden olayları anlatır.

* “Okuyorum” → Şu anda okuyorum.

Geniş zaman:

* Alışkanlıkları ve genel durumları anlatır.

* “Okurum” → Genellikle okurum, alışkanlığım var.

Bu ayrım, dilin zaman algısını doğru kurmak açısından oldukça önemlidir. Çünkü bir cümlede kullanılan ek, anlamı tamamen değiştirebilir.

[color=]Şimdiki Zamanın Öğrenilmesinin Önemi[/color]

Şimdiki zaman konusu, yalnızca bir dil bilgisi başlığı olarak görülmemelidir. Aslında bu konu, öğrencinin dili nasıl kullandığını ve olayları nasıl ifade ettiğini doğrudan etkiler. Günlük konuşmalarda doğru zaman ekini kullanmak, anlatımın anlaşılır ve düzenli olmasını sağlar.

Ayrıca yazılı anlatımda da şimdiki zaman önemli bir rol oynar. Bir hikâye yazılırken olayların akışı, genellikle şimdiki zaman ya da geçmiş zamanla kurulur. Bu nedenle zaman eklerini doğru kullanmak, anlatım gücünü artırır.

Öğrenciler bu konuyu öğrendikçe, hem konuşmalarında hem de yazılarında daha düzenli bir ifade kazanır. Bu da dilin sadece kurallarını değil, mantığını da kavradıklarını gösterir.

[color=]Sonuç Yerine Genel Bir Değerlendirme[/color]

Şimdiki zaman eki “-yor”, Türkçenin en temel ve en sık kullanılan yapılarından biridir. Bu ek sayesinde dil, anı yakalar ve yaşananları doğrudan ifade eder. Gerek olumlu, gerek olumsuz, gerekse soru biçimleriyle günlük hayatın her alanında kendine yer bulur.

7. sınıf düzeyinde bu konunun öğrenilmesi, yalnızca sınav başarısı için değil, dilin doğal akışını anlamak için de önemlidir. Çünkü şimdiki zaman, hayatın tam içinde, her an devam eden bir sürecin dildeki karşılığıdır.