Cinar
New member
Ormanın Ortasında Bir Forum Sohbeti: “Burası Nasıl Bir Yer?”Forumda biri yazmıştı: “Arkadaşlar, İstanbul’da ağaçların kendi aralarında toplantı yaptığı bir yer varmış, doğru mu?” İlk okuduğumda gülmüştüm. Sonra düşündüm… Aslında çok da yanlış sayılmaz. Çünkü Atatürk Arboretumu tam olarak böyle bir his bırakıyor insanda: sanki ağaçlar sıraya girmiş, kimlik kontrolü yapıyor, “sen hangi türdensin, çınar mısın, meşe misin?” diye soruyor.
Bu yazıda hem “Burası kim tarafından yapılmış?” sorusunun cevabına hem de burayı ziyaret eden insanların farklı bakış açılarına biraz eğlenceli bir pencereden bakacağız. Ama öyle sıkıcı tarih anlatısı değil; forum tadında, çay-kahve eşliğinde bir sohbet gibi düşünün.
---
“Kim yaptı burayı?” sorusunun aslında hiç basit olmayan cevabıŞimdi en çok sorulan soru: Atatürk Arboretumu kim yaptı?
Bu yer tek bir kişinin “hadi ormana bir park yapalım” demesiyle ortaya çıkmadı. İşin arkasında bilim, sabır ve uzun yıllara yayılan bir emek var. Temel olarak İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ve Orman Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla oluşturulmuş bir alan.
1940’ların sonlarına doğru İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi hocaları, Türkiye’de farklı ağaç türlerinin sistemli şekilde yetiştirilebileceği, araştırılabileceği bir “canlı laboratuvar” fikrini ortaya atıyor. Yani burası baştan “piknik alanı olsun” diye planlanmıyor. Daha çok “ağaçları tanıyalım, iklimi anlayalım, bilim yapalım” projesi.
Sonrasında yıllar içinde ağaçlar dikiliyor, yollar açılıyor, göletler oluşturuluyor. 1980’lere gelindiğinde alan halka açılabilecek seviyeye geliyor ve Atatürk’ün adını taşıyan bir arboretum olarak düzenleniyor.
Yani kısa cevap:
Tek kişi değil, uzun yıllar boyunca çalışan bir ekip, akademisyenler ve ormancılık uzmanları yaptı.
Ama forum diliyle söylersek: “Bu yer, sabırla büyütülmüş dev bir yeşil proje.”
---
Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı mı, yoksa… ağaçların stratejisi mi?Buraya gelen bazı ziyaretçileri gözlemleyince ilginç bir durum çıkıyor ortaya.
Bir grup var ki, harita açıyor, “şuradan girersek daha kısa yol olur” diye analiz yapıyor. Göletin çevresini üç tur atıp “verimli rota budur” diye karar veriyor. Ağaç isimlerini not alıyor, tür karşılaştırması yapıyor. Tam bir saha mühendisi modu.
Ama aynı anda başka bir grup var ki, hiçbir plan yapmadan geliyor. Bir bank buluyor, oturuyor ve sadece dinliyor. Yaprakların sesini, kuşları, suyun yüzeyini… Yanındaki kişiyle uzun uzun konuşmadan bile bir bağ kuruyor.
Burada ilginç olan şey şu: Bu iki yaklaşım da aslında “doğru” değil, “eksik” değil. Sadece farklı.
Bir taraf alanı çözmeye çalışıyor, diğer taraf alanla birlikte var oluyor.
Ve belki de arboretumun güzelliği burada: seni tek bir bakış açısına zorlamıyor.
---
Kadınların ilişki odaklı yaklaşımı mı? Yoksa doğanın empati dili mi?Ziyaretçiler arasında bazıları ise mekânı insan gibi değil, bir “ilişki ağı” gibi algılıyor.
Mesela bir ağaç yanına gidip “bu ne kadar yalnız kalmış” diye düşünenler var. Ya da göletteki yansımanın gün içinde değişmesini fark edip “ışık bile burada ruh değiştiriyor” diyenler.
Ama bunu sadece kadın-erkek diye ayırmak zaten eksik kalır. Çünkü aynı empatik yaklaşımı gösteren erkek ziyaretçiler de var, aynı çözüm odaklı yaklaşımı gösteren kadınlar da.
Hatta çocuklar tamamen başka bir evren açıyor: “Bu ağaç konuşuyor mu?” diye soruyorlar ve bir anda tüm yetişkinlerin ciddiyeti dağılıyor.
---
Arboretum aslında ne? Park mı, orman mı, laboratuvar mı?İşin en ilginç tarafı şu: Burası tek bir şeye indirgenemiyor.
Park gibi dinlenebilirsin
Orman gibi kaybolabilirsin
Laboratuvar gibi öğrenebilirsin
Ama aslında hiçbiri tek başına değil.
Burada yaklaşık yüzlerce farklı ağaç türü var. Bazıları Türkiye’nin doğal türleri, bazıları dünyanın farklı bölgelerinden getirilmiş. Yani yürürken aslında küçük bir “küresel bitki turu” yapıyorsun.
Bir köşede bataklık bitkileri, diğer köşede devasa çınarlar… Bir anda kendini “ben nerede yürüyordum?” diye sorgularken bulabiliyorsun.
---
Forum sorusu: İnsan mı geziyor, yoksa mekân mı insanı geziyor?Şimdi asıl tartışmayı bırakalım:
Bir mekânı gezmek ne demek?
Burada yürürken fark edilen şey şu: İnsan sadece ağaçlara bakmıyor. Aynı zamanda kendi hızını da fark ediyor. Telefonuna ne kadar baktığını, ne kadar durabildiğini, sessizlikle ne kadar kalabildiğini…
Belki de arboretumun asıl yaptığı şey şu: sana “yavaşlamayı” öğretmek.
Ama bunu emirle değil, ortamla yapıyor.
---
Bilimsel yönü: Sadece estetik değil, ciddi bir araştırma alanıBiraz da güvenilir taraftan bahsedelim.
Arboretumlar dünya genelinde botanik ve ormancılık araştırmalarının önemli merkezleridir. Buradaki amaç sadece “güzel ağaçlar dikmek” değildir. Aynı zamanda:
Farklı türlerin İstanbul iklimine uyumunu gözlemlemek
Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı incelemek
Ekosistem ilişkilerini anlamak
Eğitim ve araştırma yapmak
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi bu alanı uzun yıllar boyunca bilimsel bir referans noktası olarak kullanmıştır.
Yani burası aslında yaşayan bir veri tabanı gibi çalışıyor. Ama Excel’de değil, yapraklarda.
---
Son söz yerine: Sessizlik bazen en çok konuşan şeydirAtatürk Arboretumu’na giden birçok kişi aynı şeyi söylüyor: “Beklediğimden farklıydı.”
Çünkü burası eğlence parkı gibi bağıran bir yer değil. Aksine, seni biraz susturan bir yer.
Ve belki de en ilginç soru şu:
Bir yer seni konuşturmuyorsa, gerçekten sana ne anlatıyordur?
Bu sorunun cevabı herkeste farklı. Ama bir gerçek var: Buradan çıkan herkes biraz daha yavaş, biraz daha dikkatli ve biraz daha düşünerek çıkıyor.