Bakliyat Türlüsü Besin Değeri?
Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında bir numara bakliyat yemekleridir. Bakliyatlar protein ve karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. Bu sebepten dolayı bizlere hem enerji hem de içerdiği protein ile kasların gelişmesini ve tamir edilmesini sağlar. Yüksek oranda demir içerdiği için kansızlığa birebir gelir. Mide ve bağırsak hareketlerini düzenler, yavaş sindirim sağladığı için tokluk hissi vermektedir. Eğer ki kilo problemi yaşıyorsanız bakliyat tüketmelisiniz. Metabolizmayı hızlandırdığı için sizi ideal bir kiloya kavuşturur. Şimdi sizlere bu sağlıklı ve enfes tatlara sahip olan baklagillerden yapılacak olan Bakliyat Türlüsünün tarifini vereceğiz. Eğer ki bu tarifte pratiklik istiyorsanız daha önceden malzemeleri buzluğa koyup haşlarsanız bu sayede yemeğinizi daha pratik şekilde yaparsınız. Aşağıda tarifini vereceğimiz Bakliyat Türlüsü 6 kişilik bir tarif listesidir. Kalori olarak ise 1 porsiyonunda 186kcal vardır. Yemeğimizin pişirme süresi 30 dakikadır.
Bakliyat Türlüsü Malzemeleri
Bakliyat türlüsü yemeğimizin tarifi için ilk önce yapmamız gereken (0,5 su bardağı) kuru fasulyemizi (50 gr) nohudumuzu, (1porsiyon) börülcemizi ve (0,5 su bardağı) yeşil mercimeğimizi ayrı ayrı haşlıyoruz. Tabi isteyen daha önceden haşlayıp buzluktan çıkartabilir daha pratik olması için. Haşladığımız malzemeleri süzüyoruz. Daha sonra 1 adet soğanımızı ince ince doğrayıp zeytinyağımız içerisinde pembeleşene kadar kavuruyoruz. Bir yandan da soğanlarımız pişerken domates ve sarımsağı rendeliyoruz. Rendelediğimiz domates ve sarımsağı pembeleşen soğanlarımızın içerisine ekstra birde salçamızı da koyuyoruz. Hepsini birkaç dakika boyunca yüksek ateşte pişiriyoruz. Haşlanmış olan malzemelerimizi süzgeçten alıp hepsini harcımızın içerisine atıyoruz ve 2 dakika boyunca bu şekilde karıştırıyoruz. İyice sala eridiğinde ve malzemelerimiz birbirleriyle özleştiğinde tuz, karabiber ekliyoruz karıştırıp üzerine kaynar suyumuzu ilave ediyoruz. Kaynar suyun ölçüsü yok sadece belirtmek isterim ki kaynar suyumuz malzemelerimizin çok az üzerinde olmasına dikkat etmelisiniz. Kaynar suyu ekledikten sonra yemeğimizin pişme süresi 25-30 dakikadır. Yemeğinizi isteklerinize göre soğuk veya sıcak servis yapabilirsiniz.
Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında bir numara bakliyat yemekleridir. Bakliyatlar protein ve karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. Bu sebepten dolayı bizlere hem enerji hem de içerdiği protein ile kasların gelişmesini ve tamir edilmesini sağlar. Yüksek oranda demir içerdiği için kansızlığa birebir gelir. Mide ve bağırsak hareketlerini düzenler, yavaş sindirim sağladığı için tokluk hissi vermektedir. Eğer ki kilo problemi yaşıyorsanız bakliyat tüketmelisiniz. Metabolizmayı hızlandırdığı için sizi ideal bir kiloya kavuşturur. Şimdi sizlere bu sağlıklı ve enfes tatlara sahip olan baklagillerden yapılacak olan Bakliyat Türlüsünün tarifini vereceğiz. Eğer ki bu tarifte pratiklik istiyorsanız daha önceden malzemeleri buzluğa koyup haşlarsanız bu sayede yemeğinizi daha pratik şekilde yaparsınız. Aşağıda tarifini vereceğimiz Bakliyat Türlüsü 6 kişilik bir tarif listesidir. Kalori olarak ise 1 porsiyonunda 186kcal vardır. Yemeğimizin pişirme süresi 30 dakikadır.
Bakliyat Türlüsü Malzemeleri
- 5 su bardağı ( 200 Ml lik ) Kuru fasulye
- 1 adet küçük boy kuru soğan
- 2 adet orta boy domates
- 2 adet orta boy sarımsak
- 5 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 porsiyon ( küçük ) börülce
- 5 su bardağı ( 200 Ml lik ) yeşil mercimek
- 50 gr nohut
- Tuz, karabiber, kimyon
- Kaynar su
Bakliyat türlüsü yemeğimizin tarifi için ilk önce yapmamız gereken (0,5 su bardağı) kuru fasulyemizi (50 gr) nohudumuzu, (1porsiyon) börülcemizi ve (0,5 su bardağı) yeşil mercimeğimizi ayrı ayrı haşlıyoruz. Tabi isteyen daha önceden haşlayıp buzluktan çıkartabilir daha pratik olması için. Haşladığımız malzemeleri süzüyoruz. Daha sonra 1 adet soğanımızı ince ince doğrayıp zeytinyağımız içerisinde pembeleşene kadar kavuruyoruz. Bir yandan da soğanlarımız pişerken domates ve sarımsağı rendeliyoruz. Rendelediğimiz domates ve sarımsağı pembeleşen soğanlarımızın içerisine ekstra birde salçamızı da koyuyoruz. Hepsini birkaç dakika boyunca yüksek ateşte pişiriyoruz. Haşlanmış olan malzemelerimizi süzgeçten alıp hepsini harcımızın içerisine atıyoruz ve 2 dakika boyunca bu şekilde karıştırıyoruz. İyice sala eridiğinde ve malzemelerimiz birbirleriyle özleştiğinde tuz, karabiber ekliyoruz karıştırıp üzerine kaynar suyumuzu ilave ediyoruz. Kaynar suyun ölçüsü yok sadece belirtmek isterim ki kaynar suyumuz malzemelerimizin çok az üzerinde olmasına dikkat etmelisiniz. Kaynar suyu ekledikten sonra yemeğimizin pişme süresi 25-30 dakikadır. Yemeğinizi isteklerinize göre soğuk veya sıcak servis yapabilirsiniz.