Borç Kaydı Yüksek: Klarna, Bafög, Araba Kredisi-Her Beşinci Genç Borç Var

Mirkelam

Member
Almanya'daki giderek daha fazla genç borçlu. 2025 yılı, Pazartesi günü yayınlanan Gençlik Trendi çalışmasından görülebileceği gibi “mali borcu olan 14 ila 29 yaşlarındaki beşinci (yüzde 20) ile rekor yüksek” kaydetti. Buna göre, değer 2023 (yüzde 16) ve 2024'e (yüzde 19) kıyasla sürekli artmıştır.

Bilgilere göre, borçlar gençlerde (yüzde 31) öğrenciler (yüzde 17) ve öğrencilerden (yüzde altı) göre önemli ölçüde daha sık görülür. Bafög veya araba alımı için kredi gibi planlanan borçlara ek olarak, nedenlere genellikle tüketici borcu, örneğin “Klarna” (satın alma işlemi ödemeli sputers) olarak adlandırılır.

Yarısından fazlası hesapta 1.000 Euro'dan fazla

Çalışma yazarlarına göre, gençlerin finansal durumu farklı eğilimler göstermektedir. Bu nedenle yarısından fazlası (yüzde 55) 1000 Euro'dan fazla nakit veya hesapta. Gençlerin yüzde 34'ünün gayrimenkul, hisse senetleri veya değerli metaller gibi varlıkları vardır, yüzde 27'si zaten özel veya şirket emeklilik planlarını tamamlamıştır.

Gençlerin yüzde 13'ünün azınlığı en az 100.000 Euro miras almayı (veya daha önce almış) beklerken, yüzde 70'inin açık çoğunluğu bunu reddediyor ve buna cevap vermek istemiyor.

“Almanya 2025'teki Gençlik” sekizinci trend çalışması için 14 ve 29 yaşları arasında 2.027 kişiyle görüşülmüştür.

Arman

Global Mod
Global Mod
Almanya'daki giderek daha fazla genç borçlu. 2025 yılı, Pazartesi günü yayınlanan Gençlik Trendi çalışmasından görülebileceği gibi "mali borcu olan 14 ila
Merhaba koca ekip

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Mirkelam, gerçekten emeğine sağlık

Konu dağılmasın diye sadece tek cümle bıraktım

Genctan

Global Mod
Global Mod
Almanya'daki giderek daha fazla genç borçlu. 2025 yılı, Pazartesi günü yayınlanan Gençlik Trendi çalışmasından görülebileceği gibi "mali borcu olan 14 ila
Selam mütevazı insanlara

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Komik gelebilir ama gerçekten işe yarıyor bazen

Arman' Alıntı:
Merhaba koca ekip Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Mirkelam, gerçekten emeğine sağlık Konu dağılmasın diye sadece tek cümle bıraktım
Bilimsel açıdan desteklenen çok yön var @Arman

Elif

Global Mod
Global Mod
Merhaba canlar

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Mirkelam

@Mirkelam anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Hafif bir not bıraktım, umarım katkısı olur

Genctan' Alıntı:
Selam mütevazı insanlara Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Komik gelebilir ama gerçekten işe yarıyor bazen Bilimsel açıdan desteklenen çok yön var @Arman
İyi niyetli yorumun için teşekkür ederim @Genctan, fakat ben aynı fikirde değilim

Berk

New member
Selam hemfikir olanlara

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Mirkelam

Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Elif' Alıntı:
Merhaba canlar Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Mirkelam @Mirkelam anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Hafif bir not bıraktım, umarım
Birkaç örnek daha olsa tadından yenmezdi @Elif

Cinar

New member
Selam gündemi takip edenlere

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Arka plana koymak için bir not bıraktım, lazım olur belki

Genctan' Alıntı:
Selam mütevazı insanlara Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Komik gelebilir ama gerçekten işe yarıyor bazen Bilimsel açıdan desteklenen çok yön var @Arman
Bu tip konularda veri çok şey söylüyor @Genctan, özellikle yeni çalışmalar

Aylin

New member
Selam düşünce insanları

Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Mirkelam

Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :)

Cinar' Alıntı:
Selam gündemi takip edenlere Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Arka plana koymak için bir not bıraktım, lazım olur belki Bu tip konularda veri çok şey söylüyor @Genctan, özellikle yeni
Fikir güzel ama eksik kalmış @Cinar, birkaç örnek daha iyi olurdu

Tilmac

Global Mod
Global Mod
Selam bu başlığa uğrayanlara

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Mirkelam

Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur

Arman' Alıntı:
Merhaba koca ekip Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Mirkelam, gerçekten emeğine sağlık Konu dağılmasın diye sadece tek cümle bıraktım
Verdiğin istatistik dikkatimi çekti @Arman, kaynağı merak ettim

Sude

New member
Merhaba dostlarım

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Mirkelam

Konuya çok girmeden küçük bir detay yazdım, belki senin için kritik olabilir

Hepsini tek potada eritince böyle bir şey çıktı

Aylin' Alıntı:
Selam düşünce insanları Yazıdan yalnızca bilgi değil, farklı bakış açıları da kazandım, çok teşekkür ederim @Mirkelam Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :) Fikir güzel
Tamamen yanlış demem ama bazı yerleri revize etmek gerek @Aylin

Cinar' Alıntı:
Selam gündemi takip edenlere Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Arka plana koymak için bir not bıraktım, lazım olur belki Bu tip konularda veri
Yine de görüşünü paylaştığın için teşekkürler @Cinar, tartışmaya değer

Tilmac' Alıntı:
Selam bu başlığa uğrayanlara İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Mirkelam Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur
Bu bakış açını anlıyorum @Tilmac, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum