Burkina Faso: Hükümet, katliam raporunun ardından uluslararası medyayı sansürledi

Mirkelam

Member
panorama 223 sivil öldü

Ordu katliamı raporu – Burkina Faso uluslararası medyayı sansürledi



20:42 itibarıyla| Okuma süresi: 2 dakika




Afrika ülkesinde şiddet ve çatışmalar tekrar tekrar yaşanıyor (arşiv görseli)




Afrika ülkesinde şiddet ve çatışmalar tekrar tekrar yaşanıyor (arşiv görseli)

Kaynak: Picture Alliance/dpa/Roger Anis


WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir; çünkü gömülü içeriğin sağlayıcıları, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak bu izni gerektirir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.


Bir insan hakları örgütü, Burkina Faso'da askerlerin 223 sivili öldürdüğü söylenen katliama ilişkin bir rapor yayınladı. Uluslararası medya ona ilgi duyunca hükümet müdahale etti. İki tanınmış radyo istasyonu çevrimdışına alındı.





BUrkina Faso, BBC'nin ve ABD'li yabancı yayın kuruluşu Voice of America'nın radyo bölümlerinin, ordunun gerçekleştirdiği toplu katliam iddialarına ilişkin haberleriyle bağlantılı olarak Batı Afrika ülkesinde yayın yapmasını iki hafta süreyle yasakladı.

Hükümet sözcüsü Tonssira Myrian Corine Sanou, tedbiri Perşembe akşamı duyurdu ve diğer medya kuruluşlarını, orduyu iki köyde 56'sı çocuk 223 sivili öldürmekle suçlayan insan hakları örgütü İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporu hakkında haber yapmamaları konusunda uyardı. aşırılık yanlılarıyla işbirliği yapmakla suçlandılar.

HRW Perşembe günü yaptığı açıklamada, köylülerin 25 Şubat'ta Yatenga eyaletindeki Nondin ve Soro köylerine askerlerin misilleme amaçlı saldırısında toplanıp vurulduklarının söylendiğini söyledi. Bu, silahlı İslamcı terör gruplarına karşı mücadelenin başladığı 2015 yılından bu yana Burkinabe ordusunun gerçekleştirdiği en kötü katliamlardan biri. HRW, insanlığa karşı olası suçlara ilişkin bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Rapor görgü tanıklarının ifadelerine ve uydu görüntülerine dayanıyor


HRW'ye göre rapor, görgü tanıkları ve hayatta kalanlar, sivil toplum temsilcileri ve uluslararası örgüt üyeleriyle yapılan 23 görüşmeye dayanıyor. HRW ayrıca cesetleri gösteren fotoğraf ve videoları da doğruladı. Köylülerin belirttiği yerlerde uydu görüntülerinde toplu mezarlar görülüyor.


ayrıca oku








AP haber ajansı da dahil olmak üzere çok sayıda uluslararası medya kuruluşu HRW raporuna ilişkin haber yaptı. Amerika'nın Sesi bir gönderisinde, yayıncının Burkina Faso hakkındaki haberlerinin arkasında durduğunu ve bunu tam ve adil bir şekilde sürdürmeyi planladığını söyledi. BBC yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Birleşmiş Milletler Cuma günü Burkina Faso'da iktidardaki cuntaya yayın yasağını kaldırma çağrısında bulundu. İfade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkı her toplumda önemlidir ve Burkina Faso'daki siyasi geçiş aşaması göz önüne alındığında bu durum daha da önem kazanmaktadır. Aynı açıklamada, BM'nin Yatenga ve Soum eyaletlerindeki köylere yönelik ek ölümcül saldırılara ilişkin raporlar aldığı belirtildi. AP haber ajansı başlangıçta bu raporların doğru olup olmadığını açıklığa kavuşturamadı.