“Namus Cinayeti” Davası: “Az Önce Kardeşimi Öldürdüm”

Mirkelam

Member
panorama “Namus cinayeti”

Arayan kişi, “Az önce kız kardeşimi öldürdüm” dedi



Şu an: 17:14| Okuma süresi: 4 dakika


“Ailelerin namus kavramını farklı şekilde ele almayı öğrenmelerini sağlayabilir”




Geçtiğimiz Aralık ayında kız kardeşini öldürdüğü iddia edilen 24 yaşındaki genç hakkında Bremen'de namus cinayeti davası başlıyor. Savcı onu 23 yaşındaki gencin yaşam tarzını reddetmekle suçluyor. Kadın hakları savunucusu Seyran Ateş şöyle diyor: “Bu tür değerler ortadan kaldırılabilir.”



WELT podcast'lerimizi buradan dinleyebilirsiniz

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları da bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesine ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.


İddiaya göre bir kişi kız kardeşini bıçakladı. Dairesinde bulunan bir notta “O bir sürtük olmaya çalışıyor” yazıyordu. Bremen bölge mahkemesi şimdi suçu yeniden yapılandırmak istiyor. Delillerin yükü çok büyük; polis memurları vahşi bir sahneyi anlatıyor.





eHattan oflama sesleri duyulabiliyor. Arayan kişi, “Az önce kız kardeşimi öldürdüm” diyor. “Anladın mı?” Bir nefes daha. Daha sonra telefondaki adam polise tekrar tam adını söyler ve olay mahalline giden yolu, yani kız kardeşinin Bremen'deki dairesine giden yolu anlatır. Bremen bölge mahkemesi çarşamba günü duruşmanın başında ses kaydını dinletti ve sanık başlangıçta cinayet suçlaması hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.

Böylece mahkeme suçu yeniden yapılandırmaya çalışıyor. Kanıt yükü çok büyük: Acil durum çağrısının kayıtları, sanığın kanla kaplı ellerinin ve bükülmüş bıçağın fotoğrafları, el yazısıyla yazılan iki duyuru ve son olarak olay yerindeki birkaç polis memurunun tanımları. Savcı, 24 yaşındaki çocuğu kız kardeşinin yaşam tarzına katılmamakla suçluyor. Fotoğraflardan birinde koyu mavi başörtüsü takan minyon bir kadın görülüyor. İddialara göre 23. yaş gününde onurunu geri kazanmak istediği iddia edildi.





Duruşmada sanık

Kaynak: dpa/Mirjam Uhrich


İddia makamına göre Somalili adam kız kardeşinin evinin önünde durduğunda saat 9 Aralık'tı, neredeyse gece yarısıydı. 23 yaşındaki genç ona kapıyı açtı ve odasına girmesine izin verdi. Daha sonra mutfak bıçağıyla vücudunun üst kısmını birkaç kez bıçakladığı söyleniyor. İddia makamına göre vücudunda iki bıçak yarası vardı; kalbinden ve akciğerinden yaralanmış ve çok kan kaybetmişti.

Kendini yere atıp suçunu itiraf etti


Polis kayıtlarına göre, acil durum çağrısı yapıldıktan sonra ilk devriyenin olay yerine ulaşması yalnızca bir dakika sürdü. Bir polis memuru mahkemeye, meslektaşıyla birlikte apartman binasına hücum ettiğini söyledi. Üst kattaki dairenin kapısı açıktı ve sanık bunu görünce dizlerinin üzerine çöktü ve ellerini hâlâ yukarıda tutuyordu. Parmaklarında ve siyah elbisesinde de kan vardı. Kendi kendine konuşmaya başladı: Kız kardeşine bir şey yaptığını, mutfak bıçağı kullandığını ve önlem olarak cezaevine gitmek üzere bir çanta hazırladığını.

Polis memuru hemen kız kardeşinin odasına gittiğini bildirdi. Pembe pijamalarıyla yatağında sırtüstü yatıyordu, altında tamamen bükülmüş mutfak bıçağı vardı. Polis memuru, “Onunla konuştum ama yanıt alamadım” dedi. Artık nabız hissetmiyordu ve herhangi bir nefes algılamıyordu ama vücudu hâlâ sıcaktı. Kurtarma ekipleri devreye girene kadar hayatı için savaştı. Ama kadın için yapabilecekleri başka bir şey yoktu.

“Geleceğim olmadan yaşayabilirim ama onursuz yaşayamam”


Polis arkadaşı da dört ay önceki geceyi hâlâ hatırlıyor. “Hayatımda pek çok ceset gördüm ve insanlar kollarımda öldü. Ama onun gibi bu da çılgıncaydı” dedi 28 yaşındaki mahkemede. Sanık, kız kardeşini namus adına bıçakladığını iddia ettiğini hiçbir duygu olmadan itiraf etti. “Bu günlük bir operasyon değil, bunu sık sık yapmıyorsunuz.”

Sorulduğunda polis böyle bir suçun ne sıklıkta meydana geldiğini bilmiyor. İstatistiksel olarak eylemler, namus fikirlerine veya dini bağlılığa göre sınıflandırılmamaktadır. Ancak polis, bu tür cinayetlerin “çoğunlukla geleneksel, ataerkil olarak tanımlanmış cinsiyet rollerinin yaşandığı bir ortamda işlendiğini” söylüyor.

Duruşmanın başında mahkeme başkanı, sanığın dairesinde bulunan el yazısıyla yazılmış iki notu okudu. Çarşaflardan birinde “Kız kardeşim sürtük olmaya çalışıyor” yazıyor. Ve ayrıca: “Geleceğim olmadan yaşayabilirim ama onursuz yaşayamam.”

24 yaşındaki oyuncu mahkemede sessiz kaldı ve yalnızca bir kez burnunu sildi. Avukatı, mayıs ayının başlarında yapılacak bir sonraki duruşmada konuşabileceğini duyurdu. Alkolün yargılamada önemli bir rol oynayacağı kanıtlanmadı. Mayıs ayının sonunda bir karar çıkabilir.