Stadtallendorf: İtfaiyede yangın alarmı yok – yangın milyonlarca hasara neden oluyor

Mirkelam

Member
Hesse'nin Stadtallendorf kentinde itfaiye teşkilatı Çarşamba günü kendi üssünü söndürmek zorunda. Ultra modern bina daha geçen yıl açıldı ancak bir yangın alarmı ile donatılmamıştı. Olay yabancı medyada da manşet oldu.


Almanya'nın Stadtallendorf kentinden şu anda yabancı medyada dolaşan bir haber var: Çarşamba günü Hessen'in küçük kasabasındaki bir itfaiye istasyonunda büyük bir yangın çıktı; görünüşe göre binada yangın alarm sistemi yoktu. Yeni itfaiye üssü bir yıldan kısa bir süre önce açıldı.

Polis, ilk etapta araçlardan birinin alev aldığını söyledi. Ancak yangın kısa sürede tüm alet kulübesine yayıldı. Kentin ilk tahminlerine göre çift haneli milyon aralığında hasar meydana geldi. Bölge itfaiye müfettişi Lars Schäfer, 20 ila 24 milyon avro arası bir miktar üstlendiğini söyledi. Edinilen bilgiye göre salonda neredeyse bir düzine itfaiye aracı yandı. Schäfer, kimsenin yaralanmadığını söyledi.


Söndürme çalışmaları nedeniyle yetkililer kaza mahallini kordon altına alırken, bölge sakinlerine pencere ve kapılarını kapalı tutmaları söylendi.

Marburg-Biedenkopf bölgesi sözcüsüne göre, bölgedeki çeşitli belediyelerin itfaiye ekipleri ve yerel kurtarma hizmetleri de dahil olmak üzere yaklaşık 170 acil servis bölgede bulunuyordu. Schäfer'in de belirttiği gibi üssün kendisinde 52 acil servis bulunuyordu.

“Bu her itfaiyecinin kabusu.”


Geçen yılın Aralık ayında, “Oberhessische Presse”, açılışta “ultra modern” bina hakkında haber yapmıştı. Bu nedenle yeni bina 16 milyon avroya mal oldu. Schäfer, itfaiye istasyonunda yangın alarm sisteminin bulunmadığını söyledi. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, bina bir itfaiye istasyonu olarak değil, ekipman tesisi olarak sınıflandırıldığı için bu zorunlu değil.


Tagesschau ile yaptığı röportajda bölge itfaiye müfettişi, “Bu her itfaiye üyesinin kabusu” dedi. Hiç kimse kendi “itfaiye istasyonunu kendisi söndürmek istemez”. Yangın “özellikle şiddetliydi” çünkü burası “tüm bölgedeki en modern itfaiye istasyonu”ydu.


Hessen Eyaleti İtfaiye Birliği Başkanı Norbert Fischer, “hessenschau”ya yangının “itfaiye için büyük bir fiyasko” olduğunu söyledi. Ancak yağmurlama ve yangın alarm sistemleri pahalıdır. Fischer, kamu parasını kullanırken maliyet-fayda oranına büyük önem verildiğini söyledi. Bina inşa edilmeden önce bir şehir raporunun yangın alarm sistemine gerek olmadığını doğruladığı söyleniyor. Schäfer, olayın muhtemelen gelecekte bir yangın alarm sistemi satın alma konusunda “sizi dikkatli düşünmeye teşvik edeceğini” söyledi.

Yangın alarm sisteminin binanın yıkılmasını gerçekten önleyip önleyemeyeceği belli değil. Yangının çıkış nedeni hakkında başlangıçta daha fazla bilgi verilmedi. Basında çıkan haberlere göre yangına aşırı ısınmış şarj cihazı neden olmuş olabilir.


dpa ile jml